Thursday, January 19, 2006

HIGHBROW

highbrow
adj art cu pretenţii (intelectuale; de rafinament); preţios; pretenţios; hipefintelectualizat;

"Even the cool hunters are going highbrow; by the late nineties, the rage in the industry was to recast oneself less as a trendy club-hopper than as a bookish grad student. In fact, some insist they aren't cool hunters at all but rather "urban anthropologists". ( NO LOGO, by Naomi Klein )

Mda, antropologia poate sluji intr-adevar si unor scopuri meschine. La urma urmei cei dintii antropologi proveneau din marile tari colonizatoare si erau trimisi pe "teren" pentru a studia comportamentul, respectiv apucaturile primitivilor sau exoticilor din teritoriile cucerite. E drept ca mai apoi teorii antropologice bine intentionate luptau cu succes impotriva teoriilor rasiste. Dar e drept si ca antropologii si-au exercitat de-a lungul vremurilor talente de "spioni" culturali, mai ales in timpul razboaielor.

Clifford Geertz, un nume cu rezonanta in domeniul antropologiei afirma ca in preajma anilor '40-'50 pare-mi-se, comunitatea academica a specialistilor in acest domeniu nu depasea numarul a citeva sute. Se cam cunosteau oamenii, se intilneau regulat in cadrul conferintelor sa mai prezinte/schimbe o idee, doua, existau citeva publicatii de referinta si citeva "terenuri" clasice.Apoi bum! Numarul antropologilor a crescut in decursul deceniilor urmatoare la citeva sute de mii, chiar mai mult. Antropologia s-a diversificat si anumite ramuri s-au institutionalizat.

Nu m-ar mira daca intr-o zi ar aparea "antropologia batului de chibrit", cum ridea cineva odata. Antropologia poate fi orice si despre orice - teoretic. Antropologia presului din fata usii de la intrare: de exemplu ii reconstitui traseul -din ce material e facut acel pres, cine l-a lucrat, in ce conditii si in ce tara. De ce tin oamenii presuri in fata usilor. Din motive de curatenie. Dar curatenia ce este oare? O inventie sociala? Sau o dimensiune naturala, ceva de genul: omului ii place sa fie curat. Cum percep curatenia diferite popoare? Oare indivizii din nu's ce trib nomad isi pun pres la intrarea in cort? Si tot asa. Poti sa divaghezi la nesfirsit pe asemenea teme, pornind pur si simplu de la un obiect. Daca ai intuitie si rationezi corect, poti ajunge la niste concluzii interesante, la care nimeni inaintea ta nu s-a mai gindit. Concluzii care vor contribui la o intelegere si mai profunda a naturii umane. Asta ar fi ideal - asta vrea de fapt antropologia in esenta ei - sa ajunga sa descopere sau macar sa mentioneze coordonate ale naturii umane. Sau mai precis, ale culturilor umane. Aici antropologia se deosebeste de psihologie. Cu toate ca ele se inrudesc, cum de altfel despre toate stiintele umaniste poti spune ca se inrudesc, sau cel putin se pot completa una pe cealalta.

Ma rog. Revenind la tipuri de antropologie, iaca aici. Antropologia jeep-ului. Ce ziceti de asta? Era sa scriu din greseala beep-ului, si acum ma gindesc ca mergea si asta. Chiar asa - de ce-si dau oamenii beep? Mai inseamna beep si altceva in afara de un semnal sonor destinat comunicarii? Sigur ca da: beep poate insemna un cuvint tabu. Beep poate semnifica cenzura, poftim. Beepfashion si rusinea lor de fata mare - nu se mai numesc pulafashion. Ei ce sa spun...

Antropologie urbana, ca tot discuta oamenii cu indirjire de cum e sa fii urban. Apropo, se pare ca antropologia urbana e ramura cea mai intinsa si un domeniu extrem de vast. Poti studia cultura urbana, poti studia o etnie dintr-un oras mare - de exemplu comunitatea de chinezi din Bucuresti, poti studia o strada sau un bloc ( istoria acelui bloc, relatii de vecinatate, impartirea spatiilor lui publice, etc) - se cheama tot antropologie urbana. Antropologii cei mai curajosi merg in ghettouri si studiaza viata oamenilor de acolo. Citeam despre o tipa care facea teren intr-un cartier super periculos din Rio, Brazilia, si ajunsese la o intelegerea cu "sefu de cartier", respectiv cel mai mare mafiot/traficant pe zona, sa nu umble pe strazi dupa ora 6 seara. Pina la aceea ora protectia si invulnerabilitatea ii erau asigurate. Dupa, nu mai garanta nimeni pentru ea. Si acum, ia sa ii vad eu pe marii indivizi cu pretentii de antropologi din Bucuresti facind teren in Ferentari! Distinsi profesori cu distinse barbi semnatari de distinse carti si distinse articole in distinse reviste - i-ar tine oare ceva mai hard? Punk anthropology...ha ha. Ar putea fi un nou concept.

Ce vroiam sa zic de fapt e ca de multe ori antropologii pot ajuta la rezolvarea sau medierea unor probleme/conflicte.

Asta daca sint suficient de onesti si isi doresc sa ajute pe cineva. Pentru ca de multe ori antropologul trateaza oamenii si locurile ca pe niste obiecte care-l vor ajuta sa incaseze si el o suma. Frumos frumos, interesant interesant omu' si cultura lui, da' tre sa mai mincam si noi o piine, nu?

Si uite asa fac legatura cu fragmentul citat din NO LOGO, care vorbeste de "vinatorii-de-coolness" ( cool hunters ) angajati de marile corporatii pentru a face incursiuni in social&(sub)cultural si a le aduna suficiente date pentru trasarea noilor politici de marketing.. Fragmentul zice ca pina si "vinatorii-de-coolness" incep sa aiba la un moment dat pretentii intelectuale. Adica ei nu sint niste simpli observatori,cum ar veni, ci chiar studenti eminenti cu diploma, si daca se poate, sa se numeasca "antropologi urbani" pentru ca asta suna si da mult mai bine.

Ei si uite aici mi se face mie asa o sila...Si incep sa inteleg de ce atunci cind le povestesc unor amici mai anarhisti/autonomisti ca ma pasioneaza antropologia, ei raspund ironic: "what you said, antropolicia?"...Stiu ei ce stiu...Si eu m-as oftica sa stiu ca imi studiaza in permanenta comportamentul un cool hunter platit gras de vreo corporatie, in vreme ce mie imi serveste textul : "Dar vai cit de interesanti sinteti voi tinerii, si tot ceea ce faceti voi... Dar de ce asta, si nu aia? In ce crezi? Cum te definesti?Ai vreo identitate? Ce-ti place sa faci mai mult? Cum iti petreci timpul liber?", bullshituri din astea, altceva nu-mi vine in minte.

Antropologi care slujesc interese corporatiste...that really sucks, you know?

In fine. Mie imi place antropologia vizuala si sper din tot sufletul meu sa nu ajut vreodata o corporatie sa cistige de pe urma realizarilor mele vizuale. Sau sa fac vreun documentar comandat. De la centru..ha ha.

Dupa capul meu, antropologia in forma ei ideala ar trebui sa medieze intre culturi si natii. Sa le povesteasca oamenilor unora despre altii si in felul asta sa previna conflicte nascute deseori din ignoranta sau necunoastere ( culturala ) reciproca. Antropologul intr-o formula ideala ar trebui sa fie un fel de spiridus plin de intuitie in mijlocul oamenilor, atragindu-le atentia asupra unor aspecte care poate le scapa. Le scapa tocmai pentru ca sint mult prea la indemina si se transforma in gesturi/acte cotidiene. Un antropolog misto ar trebui sa aiba mereu in cap intrebarea aceasta: "cu ce fac eu lumea mai buna prin studiile si cercetarile mele?" Sa depaseasca orgoliul academic si tentatia unei lumi alcatuita din conferinte de specialitate ( cause we need specialists everywhere, don't we?), deplasari la universitati faimoase si recunoastere academica. Sa fie pur si simplu printre oameni. Astept momentul patetic cind se va putea spune si ca "antropologia a coborit de la catedra in strada".

2 Comments:

Blogger arancia said...

ce inseamna programe date gratis? free soft?

12:21 PM  
Blogger arancia said...

bai tu esti hacker!

7:57 AM  

Post a Comment

<< Home