Friday, April 14, 2006

ia mai poftiti la plimbari pe centru vara

o stire mai veche..

BUCURESTI, 26 iul (MEDIAFAX) - Municipalitatea le recomanda bucurestenilor sa se protejeze în urmatoarele zile, anuntându-se temperaturi caniculare, si sa evite centrul Capitalei unde nivelul de poluare este foarte ridicat.

Potrivit specilistilor de mediu din cadrul primariei - care se bazeaza pe masuratori din anii precedenti - în zonele centrale ale orasului se înregistreaza, pe timp de canicula, depasiri ale concentratiilor maxim admise de gaze.

Acestia sustin ca, din cauza constructiilor înalte - asa cum sunt în centrul orasului - aerisirea corecta si circulatia naturala a aerului este afectata, mai ales pe canicula, ceea ce duce la depasiri ale concentratiilor maxim admise de gaze, mai ales în jurul prânzului.

De asemenea, un alt efect al caniculei se resimte pe bulevardele înguste, unde se acumuleaza gaze nocive organismului uman, în special cele generate de trafic.

Acesta este motivul pentru care municipalitatea orasului îi avertizeaza pe bucuresteni, mai ales pe cei în vârsta, sa evite sa circule pe strazile centrale, mai ales în jurul prânzului.

Din masuratorile realizate în anii trecuti reiese ca, în Bucuresti, pe anumite zone, poluarea cu bioxid de sulf, bioxid de carbon si oxizi de azot este foarte puternica. Cele mai poluate intersectii din Capitala sunt cele din zona Bulevardul Carol cu Mosilor, la Universitate, în zona Razoare, Cotroceni, Piata Romana si Gara de Nord.

Poluarea aerului este determinata în cea mai mare parte de traficul rutier, dar si de praful de pe strazile orasului.

Tot traficul auto este responsabil de emisiile de plumb, care, în Bucuresti, sunt de trei ori mai mari decât cele generate de sectoarele industriale.

Aceste masuratori au fost efectuate însa în anii trecuti. La ora actuala, aparatura de masurat nivelul poluarii sta nefolosita în curtea primariei Capitalei. Este vorba despre un autoaborator cu aparate ultraperformante, pentru care municipalitatea a platit câteva milioane de dolari. Motivul invocat de inspectorii primariei pentru sistarea masuratorilor ar fi acela ca, în prezent, ei lucreaza la programe ce necesita vize europene.

MEDIAFAX

0 Comments:

Post a Comment

<< Home